Blogs PDMA-winnaars

Verslag van Daniël Lionarons, AIOS interne geneeskunde / oncologie, Antoni van Leeuwenhoek/Royal Marsden Hospital
Winnaar PDMA 2023

'Eind mei zijn we verhuisd naar Engeland. We hebben een huurhuisje tussen de weilanden net ten zuiden van Londen, en de familie maakt het gelukkig goed. Al het papierwerk om in het Royal Marsden-ziekenhuis te geraken (registratie bij BIG-equivalent, werkvisum, HR-checks) waren intens maar gelukkig allemaal op tijd rond voor mijn start 1 juni. Ik werk hier als clinical research fellow in een erg grote fase 1-unit waar meer dan 120 mensen werken. Het is een internationale gemeenschap met erg slimme en gedreven mensen. Hier lopen ongeveer vijftig fase I-II klinische trials met erg interessante nieuwe medicijnen. Ik ben hier voor negen maanden gekomen om voor zes maanden klinisch onderzoek te doen en patiënten te screenen, behandelen en vervolgen. Dit is in het kader van het laatste stukje van mijn opleiding tot internist-oncoloog. 

'Dan heb ik gelukkig mijn verblijf kunnen verlengen en verrijken met Pieter De Mulder Award, waardoor ik drie maanden translationeel onderzoek kan doen naar tumor stroma en immuunsysteem van prostaatkankerpatiënten die in onze trials behandeld worden, onder supervisie van prof. Johann de Bono. We hebben al veel hyperplex immunofluorescentie- en single cell RNAseq-data beschikbaar en ik kan meehelpen deze data te analyseren. Gelukkig is het een groot translationeel team met veel expertise, want in drie maanden kan ik niet zelfstandig het wiel uitvinden.

'Een eerste positieve uitkomst van de Pieter De Mulder Award is dat ik tijd en preliminaire data heb kunnen krijgen om samen met Johann een ESMO-fellowship aanvraag op te stellen, die gelukkig is toegekend. Dit maakt het mogelijk mijn onderzoek verder uit te bouwen. Het huidige plan is om met dit ESMO-fellowship drie tot vier maanden langer te blijven om genoeg data te verzamelen en analyseren zodat ik een artikel en early career-beursaanvraag kan schrijven.'

(november 2024)

Lees ook zijn interview in Medische Oncologie.

Blog 2 van Daniël Lionarons, AIOS interne geneeskunde / oncologie, Antoni van Leeuwenhoek/Royal Marsden Hospital
Winnaar PDMA 2023

T en B cellen (roze/wit) clusteren tussen prostaatkankercellen (geel) in tumorbiopt van patiënt in fase 1-studie. Immunofluorescentie door Mateus Crespo.

‘Inmiddels ben ik al negen maanden samen met mijn familie in Engeland, waar ik werk als clinical research fellow op de fase 1-afdeling van het Royal Marsden-ziekenhuis in Londen. Ik zie en behandel patiënten binnen de vijftig tot zestig klinische trials die lopen op de afdeling, waarvan de meeste gebruikmaken van vormen van immuuntherapie: bispecifieke antilichamen en recombinante eiwitten, waarmee wordt gestreefd cytotoxische lymfocyten te activeren en/of immuunsuppressieve cellen uit te schakelen. In het ontwerp van deze moleculen worden allerlei technologische hoogstandjes toegepast om dit hoofdzakelijk in de tumor te laten plaatsvinden, maar dit lukt niet altijd, getuige de cytokine release syndromen en andere immuuntherapiegerelateerde toxiciteit. Verder lopen er veel studies met tumormutatiegerichte middelen en tumor antigen-gerichte antilichamen geconjugeerd aan een cytostaticum of radionuclide.

‘Een van de redenen voor mijn stage in het Royal Marsden-ziekenhuis is de expertise die het ziekenhuis heeft in ontwerp en uitvoering van academische fase 1-trials met geïntegreerde translationele studies, en ik heb de mooie kans hieraan mee te werken en wat op te steken. Het primaire doel van de meeste studies is een veilige en juiste dosis te bepalen, maar het belangrijkste voor behandelend dokter en met name patiënt zijn de soms onverwacht mooie responsen. Zoals gewend met immuuntherapie zien we vaak een erg mooi effect in een minderheid van patiënten en helemaal geen effect in de rest – ondanks hun grote investeringen van lichaam en tijd – wat op pijnlijke wijze weer onderstreept dat we voorspellende biomarkers nodig hebben.

‘Gelukkig heb ik dank zij de Pieter De Mulder Award een groot deel van mijn stage aan dit probleem kunnen werken. In de onderzoeksgroep van prof. dr. Johann de Bono maken we gebruik van hyperplex immunofluorescentie om tumor-infiltrerende immuuncellen te bestuderen. We nemen tumorbiopten van prostaatkankerpatiënten voor de start van een fase 1-studie, tijdens de behandeling, en soms bij progressie. De biopten worden gekleurd voor veertig verschillende markers waarmee subgroepen van immuuncellen en andere stromale cellen in ongekend detail worden weergegeven. De hoop is dat we nieuwe biomarkers kunnen vinden die een goede uitkomst voorspellen, en er niet langer op alleen PDL1 geleund hoeft te worden.
We zijn geïnteresseerd geraakt in B cel-subgroepen en met behulp van een ESMO fellowship grant kan ik nog een aantal maanden langer blijven om hier verder aan te werken. Er is nog veel te doen!’

(maart 2025)